Om verksamheten för pojkar 2013

Verksamheten
EKF:s fotbollsutveckling för Pojkar födda 2013 är 2023 inne på sin sjätte säsong (startade som "fotbollslek" 2018 enligt Svenska fotbollsförbundets riktlinjer ”Spela, lek och lär” som utgår från följande fem riktlinjer: Fotboll för alla, Barns och ungdomars villkor, Fokus på glädje, ansträngning och lärande och Fair Play).
På träningarna lär sig barnen grunderna i fotboll samtidigt som vi arbetar med balans, teknik, koordination, spel och fart. På planen vill vi att alla ska ha kul - glädjen är viktig för ett fortsatt idrottsutövande, men att utvecklas är i sig kul! Utöver träningar deltar vi i cuper, alltid i syftet att ha kul och utvecklas. Vi har under 2019-2022 tränat två gånger i veckan och deltagit i många cuper. Från och med säsongen 2021 deltog vi med fyra lag i St Erikscupen, 2022 ökade vi till fem lag i St Erikscupen. Vi har en trupp bestående av ca 38 spelare och lagen blandas hela tiden i syfte att skapa en lagsammanhållning där alla spelare är bekväma med att spela med varandra.
Inför säsongen 2022 ökade vi till fem lag i St Erikscupen samt ytterligare ett lag i en 7-mannaserie (tillsammans med lag från BP, Dif, Lidingö, Djursholm, Tyresö mfl), helt enkelt för att vi vill att barnen ska få spela så mycket match som möjligt och utvecklas så mycket som möjligt, därutöver deltar vi i många cuper och träningsmatcher i olika former. Vi brukar kalla våra fem lag för EKF lag Berg, EKF lag Hav, EKF lag Skog, EKF lag Äng och EKF lag Snö.
Vi ledare för barnen i den här åldern är måna om att utföra varierande träningar med moment där varje spelare individuellt försöker utveckla de tekniska grunderna och färdigheterna och ska alltså större delen av träningstiden utföra övningar där varje spelare behandlar bollen lika ofta, även om vi självklart också spelar match på varje träning. Detta för att utveckla fotbollens "körkort" eller grunder som vi tillsammans med SVFA sammanfattar genom:
- koordination
- driva bollen
- stanna bollen
- byta riktning
- passa bollen
- skydda bollen
- förstå spelets idé
I den här åldern är de individuella skillnaderna mellan spelare ofta stora och inte sällan förstärkta av kraftigt varierande fysik, därför är matchspel egentligen inte optimalt eftersom de spelare som ligger längre fram i de tekniska grunderna och de spelare som är fysiskt starkare kommer ha bollen mer och ta betydligt mer plats. Trots att vi är medvetna om detta så anser vi ändå att även matchspel måste vara ett stående moment vid varje träning med tydlig referens till att förstå och drivas av spelets idé.
Vi ledare försöker också beakta också barns fysiska fokusområden enligt SVFA:s metodologi där man prioriterar koordination (och förståelse för rörelser), tekniska basfärdigheter för fotboll och förstå spelets idé samt snabbhet. Vi tränar medvetet inte specifik konditionsträning eller konditionsövningar, utan istället tränar vi på maxlöpningar, helt enkelt för att barn inte fysiskt tränar upp kondition genom uthållighetsträning - utan genom maxlöpningar i korta intervaller. Under matchspel visar studier att barn bara aktiverar maxlöpningar under ca 1% av tiden, därför lägger vi tränare medvetet in extra övningar eller stafetter i anslutning till olika övningar eller mellan olika övningar. Barn är fysiskt mottagliga för att träna upp snabbhet, vilket drastiskt förändras när barnen blir äldre (för pojkar ungefär vid 14 års ålder och för flickor ungefär vid 12 års ålder) och på samma sätt är det med teknik och koordination.
Som förälder får du gärna läsa mer om fotbollsförbundets riktlinjer här: https://www.svenskfotboll.se/svff/fairplay/riktlinjer/
Numera har Svenska fotbollsförbundet tagit fram fem nationella spelformer för olika åldrar vars syfte är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt idrottande för barn och unga. De är framtagna genom forskning och av experter för att främja barn och ungdomars lärande, sett ur deras egna perspektiv och på deras villkor - för barnens bästa helt enkelt. Du kan läsa mer om de olika spelformerna per ålderskategori här (alltså från 3 mot 3 ända upp till 11 mot 11):
https://aktiva.svenskfotboll.se/tranare/spelformer/
Var
EKF P13:s verksamhet utomhus bedrivs primärt på nya Erikslundsplanen eller konstgräsplanen vid Brinkskolan. Under sommarhalvåret två gånger per vecka med uppehåll för sommarlov. Se kalendern för tider. Givetvis är det inget krav att delta på bägge tillfällena, utan föräldrarna avgör vad som funkar för sitt barn.
Under vinterhalvåret tränar vi inomhus i Erikslundshallen men vi kör även utomhus både på Erikslundsplanen och Tibblevallen. Se kalender i menyn till vänster.
Frågor
Kontakta Andreas Mathiesen eller någon av de andra ledarna.
Anmälan.
Klicka på länken nedan.
Välj Fotboll och lag P2013 Erikslund.